پخش زنده
امروز: -
هفت کتاب درباره عملیات بیت المقدس در نمایشگاه کتاب تهران عرضه شده است.
به گزارش خبر گزاری صداو سیما این کتابها شامل «تحلیل عملیات بیت المقدس» ،«پرندههای آهنین بال و عملیات بیت المقدس» ، «سیزده در هفت» ، «خانه خانه ماست» ، «نینوایی در کرانه کارون ۱» ، « آنچه در خرمشهر گذشت» ، « جنگ از دیدگاه امام خمینی (ره) » و «از سقوط گنجه تا فتح خرمشهر» است .
کتاب «تحلیل عملیات بیت المقدس»
این کتاب به قلم نصرت الله معین وزیری را انتشارات دافوس (دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران) در سال ۱۴۰۰ منتشر کرده است .
کتاب تحلیل عملیات بیت المقدس دارای ۳۲۵ صفحه است و به علت اینکه نشر دافوس آثار تخصصی مرتبط با ارتش جمهوری اسلامی ایران را منتشر میکند در این کتاب میتوان به نقش آفرینی موثر ارتش در عملیات مذکور بهتر پی برد.
هماکنون چاپ اول این کتاب در بازار عرضه شده و کتاب در کل یک فصل اصلی با عنوان تشریح عملیات بیت المقدس دارد. از جمله زیرفصلهای این کتاب میتوان به طرح ریزی عملیات، آغاز طرح ریزی، نگاهی به ویژگیهای زمین منطقه عملیات و توجه به گسترش نیروهای دشمن و خودی اشاره کرد. همچنین در کتاب روش فرماندهی بر عملیات و آمادگی برای اجرای عملیات تشریح شده است.
«پرندههای آهنین بال و عملیات بیت المقدس»
کتاب «پرندههای آهنین بال و عملیات بیت المقدس» هم کتاب دیگری است که نشر دافوس منتشر کرده است. این کتاب به قلم مشترک حمید حسن پور، احمد مهدی جمالی، حسن نوروزی و مرتضی غفاری است. چاپ اول این اثر در سال ۱۳۹۹ روانه بازار نشر شد.
این کتاب مستندی است از تاریخ شفاهی دلاورمردان این مرزوبوم در هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران که بیانگر رشادتهای کارکنان این یگان در دوران دفاع مقدس و به طور خاص عملیات بیتالمقدس است. کتاب در دوازده فصل تدوین شده که سرفصل بعضی بخشها با اثر قبلی یکسان است. از فصل سوم کتاب وارد بحث درباره نقش هوانیروز میشود.
«سیزده در هفت»
کتاب «سیزده در هفت: خاطرات محمود نجیمی، عملیات فتحالمبین و بیتالمقدس» مربوط به خاطرات محمود نجیمی از نویسندگان دوران دفاع مقدس است که در آن خاطرهنگاری محوریت دارد. این کتاب را انتشارات سوره مهر در ۴۲۰ صفحه منتشر کرده است.
هم اکنون چاپ اول این کتاب با تیراژ ۲۵۰۰ نسخه در بازار موجود است و از آنجایی که اثر مربوط به سال ۱۳۹۶ است تهیه آن فقط از طریق بخش مجازی نمایشگاه کتاب امکانپذیر است. همانطور که از نام کتاب بر میآید بخشهایی از کتاب (فصل سوم) آن مربوط به عملیات فتح المبین است. اما در فصل چهارم و پنجم کتاب به طور مستقیم درباره عملیات بیت المقدس بحث شده است. در پیوست کتاب تصاویری از عملیات بیت المقدس نیز قرار گرفته است.
«خانه خانه ماست»
کتاب «خانه خانه ماست: خاطرات تعدادی از رزمندگان استان آذربایجان غربی از عملیات آزادسازی خرمشهر (عملیات بیت المقدس)» از جمله کتابهایی است که به خاطرات رزمندگان یک خطه (آذربایجان غربی) میپردازد. این کتاب به قلم سیاوش رحیمی را نشر خوبان منتشر کرده است.
سال انتشار این کتاب ۱۳۹۷ است و شامل ۴۶۴ صفحه با شمارگان ۲۰۰۰ نسخه است. این کتاب شامل سه بخش اصلی است. در بخش اول درباره تاریخچه خرمشهر و گذشته آن مطالبی درج شده است، اوضاع سیاسی، اجتماعی و جغرافیایی و ویژگیهای جمعیتی این منطقه در حدود ۴۰ صفحه بیان شده است. در بخش دوم مراحل ازادسازی خرمشهر در عملیات بیت المقدس به شکل گام به گام بیان شده است.
در بخش سوم با عنوان خاطرات ۹ روایت از حمید باکری آمده است و در ادامه اسامی راویان مختلفی که اهل آذربایجان غربی بودند بیان شده است. در بخش پایانی کتاب اسامی رزمندگان در این عملیات و نیروهای ارتشی و آزادگان نیز قرار گرفته است.
«نینوایی در کرانه کارون ۱»
کتاب «نینوایی در کرانه کارون ۱: خاطرات جمعی از رزمندگان اردبیل در عملیات بیت المقدس (آزادسازی خرمشهر)» هم مشابه اثر قبلی مربوط به خاطرات رزمندگان از یک منطقه است. در این کتاب خاطرات اردبیلیها به رشته تحریر درآورده شده است.
این کتاب را پری آخته نوشته است. چاپ اول این کتاب مربوط به سال ۱۳۹۵ است و هم اکنون در بخش مجازی نمایشگاه کتاب قابل خریداری است. از جمله ویژگیهای این کتاب عنوان هر خاطره همراه با نام فردی است که خاطره مربوط به او ثبت و ضبط شده است. کتاب شامل ۲۵ خاطره و بخشی از آرشیو تصاویر است.
«آنچه در خرمشهر گذشت»
اگر نتیجه جستوجو در سایت نمایشگاه مجازی کتاب را با عبارت «فتح خرمشهر» دنبال کنید، به دو کتاب دیگر درباره عملیات بیت المقدس بر میخورید. کتاب «آنچه در خرمشهر گذشت» یکی از آن دسته آثار است که مستندات اشغال و آزادی خرمشهر، خونینشهر، محمره، خرمشهر، همراه با خاطرات شاهد عینی محمود نجیمی از تیپ ۸ نجف در آن مطرح شده است.
کتاب حاضر به بررسی تاریخ، اسناد و مدارک و خاطرات مربوط به اشغال خرمشهر در زمان جنگ عراق و ایران میپردازد. این کتاب شامل ۷ فصل است. در فصل اول مؤلف زمینههای شروع جنگ تحمیلی را تشریح کرده و به مسائلی از قبیل خرمشهر در زمان عثمانیها، اشغال خرمشهر و لشکر سوم برای اشغال خرمشهر اشاره میکند.
در فصل دوم اشغال خرمشهر در چند نگاه بررسی میشود. مؤلف در این فصل اشغال خرمشهر به قلم سرتیپ پاسدار دکتر حسین علایی، معرفی مکانهای درگیری با دشمن در خرمشهر و نوشتهای با عنوان خرمشهر، خونین میشود به قلم سید علی بنی لوحی را بررسی میکند.
سومین فصل این کتاب به اسناد ارتش عراق در اشغال خرمشهر اختصاص دارد که عبارتاند از مدارک مربوط به جنایتهای ارتش عراق در خرمشهر، غارت شهر و گمرک توسط فرماندهان عراقی و ۵۴۷ روز بعد از اشغال. چهارمین فصل این کتاب خاطراتی از رزمنده بسیجی محمود نجیمی از رزمندگان سپاه، به عنوان یک شاهد عینی مرور میشود. مؤلف در فصل پنجم حقایق پنهانی مربوط به بخشی از جلسات و مکالمات بیسیمهای فرماندهان، ابلاغ رمز عملیات و شروع حمله و عملیات از زبان سردار شهید احمد سیاف زاده را شرح میدهد. فصل ششم عملیات بیتالمقدس به روایت کالک و اسناد تشریح میشود و آخرین فصل این کتاب تصاویری مربوط به اشغال خرمشهر به دست دشمن بعثی عراق، مقاومت سی و پنج روزه مدافعان در شهر و عکسهای منتخب عملیات بیتالمقدس ارائه میکند.
«جنگ از دیدگاه امام خمینی (ره)»
این کتاب توسط محمود نجیمی به رشته تحریر درآمده و انتشارات دارخوین چاپ دوم کتاب را در سال ۱۳۹۹ روانه بازار نشر کرد. کتاب جنگ ازدیدگاه امام خمینی ( ره ) شامل ۶۴۶ صفحه است و همانطور که اشاره شده شامل هفت فصل اصلی است. عناوین فصلهای این کتاب ترتیب عبارتند از «زمینههای شروع جنگ تحمیلی»، «اشغال خرمشهر در چند نگاه»، «اسناد ارتش عراق در اشغال خرمشهر»، «خاطراتی از یک شاهد عینی»، «شروع عملیات بیت المقدس به روایت کالک و اسناد» و «خرمشهر به روایت تصویر».
«از سقوط گنجه تا فتح خرمشهر»
کتاب «از سقوط گنجه تا فتح خرمشهر» یک اثر با هدف بررسی تطبیقی رهبری سیاسی در جنگهای معاصر ایران است که حسن رحیمی (روشن) به رشته تحریر درآورده است. این کتاب ۲۸۰ صفحهای را انتشارات دیدمان در سال گذشته با شمارگان ۷۰۰ نسخه منتشر شد.
این کتاب شامل چهار بخش اصلی است که هر کدام از بخشها شامل چند فصل میشوند. عناوین این بخشها عبارتند از کلیات که به تعریف چیستی و چرایی جنگ میپردازد. سپس کتاب در بخش بعدی سراغ موضوع ایران در جنگ با روس و انگلیسی میرود و در بخش سوم جنگ تحمیلی عارق علیه ایران مورد توجه است. در بخش آخر موضوع ناهمگونیهای رهبری سیاسی ایران در جنگهای گذشته و دفاع مقدس مورد توجه قرار میگیرد.
البته کتاب بهطور خاص به موضوع فتح خرمشهر نمیپردازد، اما از نگاهی جامعهشناسی و بررسیهای سیاسی به پیروزیهای کلی ایران در جنگ –همچون فتح خرمشهر- با وجود مشکلات داخلی و خارجی آن مقطع میپردازد.
عملیات «بیت المقدس» یکی از آن دسته عملیاتهای بزرگ و موفق است که نتیجه نهایی در آن سوم خرداد سال ۱۳۶۱ منجر به فتح خرمشهر شد.